To już dziś, Halloween! Czyli 10 ciekawych przepisów.


Buuuu!
Tak, wiem. Na pewno nie udało mi się was przestraszyć, ale próbować warto. ;)

Jak wiadomo, dziś obchodzone jest Halloween. Niestety, przynajmniej dla mnie, te święto nie za bardzo przyjęło się w Polsce. Ale o tym możecie sobie poczytać u Nel de Ville w jej poście oczywiście o Halloween. Zapraszam do czytania! ;) 


Dzisiaj, zamiast o historii, istocie czy nawet przebraniach, mam dla was kilka ciekawych przepisów na, nie tylko słodkie, przekąski na owe święto! ;) Nawet jeśli nie obchodzicie Halloween, nikt wam przecież nie zabroni zjeść czegoś innego, śmiesznego czy dziwnego. 

~~~

Bezy - duszki

Źródło: kuchnia.wp.pl

Składniki:
• 2 białka z jajek (rozmiar M/L),
• 110 g cukru,
• 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
• 1/2 łyżeczki octu,
• płynna ale dość gęsta czekolada do dekoracji.


Przygotowanie:
Schłodzone białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce, cały czas ubijając. Do lśniącej piany dodać mąkę i ocet, ubijać kolejne 2 minuty. Masę przełożyć do większej szprycy lub rękawa cukierniczego (można użyć też woreczka, z którego odciąć trzeba róg). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać beziki. Piec w 120 
 (bez termoobiegu) przez 25 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100  i piec kolejne 45 minut. Gotowe udekorować czekoladą. 

Mumie

Źródło: gotujmy.pl
Składniki:
• 10 cienkich parówek,
• 1 opakowanie ciasta francuskiego,
• 1 jajko,
• suszone pomidory w płatkach.

Przygotowanie:

Ciasto francuskie kroimy na cienkie paski (o grubości około 1 cm). Ciastem obwijamy parówki. Smarujemy dokładnie rozkłóconym jajkiem. Z płatków suszonych pomidorów przyklejamy do parówek "oczy". Pieczemy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ℃.


Paluchy wiedźmy

Źródło: kuchnie.wp.pl
Składniki:
• 225 g miękkiego masła, 
• 3/4 szklanki cukru pudru, 
• 1 jajko, 
• 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów, 
• 2 i 2/3 szklanki mąki, 
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
• 1 łyżeczka soli, 
• 3/4 szklanki migdałów (całych).

Przygotowanie: 
Przesiać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodać sól. Cukier puder utrzeć z masłem i dodać roztrzepane jajko. Połączyć ze suchymi składnikami i zagnieść. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Wyjąć ciasto, formować palce i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (należy wziąć pod uwagę, że w piekarniku kawałki ciasta nieco urosną). Na końcu dodać migdał w miejscu paznokcia, a małym nożykiem zrobić nacięcia w miejscu zgięć. Piec przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 200℃.



Muffiny mumie

Źródło: allrecipes.pl
Składniki:
• 16 czekoladowych babeczek,
• krem maślany do dekoracji,
• 32 groszki czekoladowe.


Przygotowanie: 
Upiec muffiny według własnego przepisu. Ostudzić. Przygotować krem zgodnie z przepisem. Nałożyć krem do woreczka i odciąć róg. Wyciskać krem na ostudzone muffiny żeby powstały wzorki jak widać na zdjęciu. Zrobić na środku pustą szparę i wycisnąć parę oczu z kremu, a na środek każdego kleksa z kremu przykleić po groszku czekoladowym (źrenice).



Serowe potworki

Źródło: kuchnia.wp.pl
Składniki:
• 15 czarnych oliwek, 
• gotowy spód do ciasta pizzowego, 
• 400 g sera żółtego, 
• główka brokułu, 
• 700 g pieczarek, 
• 15 średniej wielkości miseczek do zapiekania (najlepiej w czarnym kolorze),
• sól, pieprz, bazylia do smaku.


Przygotowanie: 
Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo. Pieczarki pokroić w cząstki i poddusić na maśle. Zetrzeć ser na tarce. Wszystko wymieszać w misce, przyprawić i wyłożyć do muffinek. Z ciasta na pizzę wykroić 15 kółek i szerokie na centymetr passki. Każdą muffinkę z farszem przykryć na wierzchu kółkiem, a ścianki naczyń obkleić 4-5 paskami - tak, aby swoim kształtem przypominały ośmiorniczki. Pokroić oliwki w krążki w po dwa ułożyć na każdej muffince (na kształt oczu). Włożyć tacę z naczyniami do rozgrzanego piekarnika na 20 minut na 180℃. Wyjąć, gdy ciasto będzie zarumienione.


Armia pająków na Halloween

Źródło: allrecipes.pl

Składniki:
• 500 g gotowej mieszanki do wypieku czekoladowych babeczek (lub muffinów),
• 500 g czarnych pasków lukrecji,
• 500 g gotowego kremu lub lukru czekoladowego,
• małe okrągłe żelki, lentilki lub białe groszki na oczy.

Przygotowanie: 
Przygotować babeczki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawić do ostygnięcia. Pokroić paski lukrecji na 8 cm kawałki. Udekorować 2 babeczki lukrem i zanim lukier ostygnie powkładać po dwóch stronach babeczki, na brzegach, po 3 nogi z lukrecji. Z przodu przykleić oczy z żelków lub groszków. Można też dodać kły z innych żelków, albo narysować je dekoratorskim lukrem, aby uzyskać jak najbardziej przerażający efekt. Powtórzyć czynność z pozostałymi babeczkami.

Ciasteczkowe pająki

Źródło: allrecipes.pl
Składniki:
• 60 g gorzkiej czekolady,
• 1 i 1/4 szklanki (155 g) mąki pszennej,
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1/4 łyżeczki soli,
• 55 g masła,
• 1 szklanka (200 g) cukru kryształu,
• 1 jajko,
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
• 40 czerwonych cukierków do dekoracji.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190 . Lekko natłuścić blaszkę. W rondelku roztopić czekoladę, przestudzić. W misce wymieszać mąkę z proszkiem i solą. Masło utrzeć na gładką masę, dodać cukier i zmiksować. Dodać jajko, wanilię i czekoladę, wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść na jednolite ciasto. Uformować pająki: rozwałkować kawałek ciasta na tułów pająka na około 5-cm owal. Głową będzie koło o średnicy 1 cm. Uformować długie nogi - około 5 cm długości każde. Głowę i nogi przylepić do tułowia. Wcisnąć 2 cukierki jako oczy. Piec przez 5-8 minut. Odstawić do przestudzenia na blaszce.


Słodkie zęby wampira dla leniwych

Źródło: kuchnia.wp.pl
Składniki:
• kilka dużych czekoladowych ciastek z kawałkami czekolady,
• mini pianki marshmallow,
• dżem truskawkowy,
• płatki migdałowe. 

Przygotowanie: 

Ciasteczka podzielić na połówki, posmarować po jednej dżemem. Ułożyć pianki, skleić całość w przekąskę imitującą szczękę wampira. Dodać płatki migdałowe pomiędzy pianki. 

Jabłkowe szczęki

Źródło: allrecipes.pl
Składniki:
• 4 jabłka,
• 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie),
• 70 g zblanszowanych migdałów w słupkach.

Przygotowanie:
Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Za pomocą małego noża w każdej ćwiartce wykroić kliny od strony skórki, tak aby pozostała skórka na brzegach imitowała usta. Wykrojony środek można posmarować cytryną, aby jabłko nie ściemniało. W środku każdej ćwiartki powtykać po 5-6 migdałów z góry i z dołu imitujące wyszczerbione zęby.


Poncz z duchami

Źródło: allrecipes.pl

Składniki:
• 500 ml soku pomarańczowego,
• 500 ml mleka,
• 500 ml lodów waniliowych,
• 4 dojrzałe banany,
• 500 ml śmietany kremówki 30%,
• 18 groszków czekoladowych.

Przygotowanie:
W blenderze w czterech porcjach zmiksować sok z mlekiem, lodami i bananami na gładko. Rozdzielić do szklanek. Śmietanę ubić na sztywno. Przełożyć do woreczka dekoratorskiego i wyciskać kształty duchów na wierzch każdej szklanki. Dodać 2 groszki czekoladowe jako oczy. 

~~~

Każda okazja jest dobra, by zjeść coś innego. By zjeść coś inaczej. Nawet dorośli mają czasem na odrobinę szaleństwa w kuchni, nie mówię tu tylko o samym jedzeniu, ale również same przygotowanie może być niezłą zabawą! Szczególnie jeśli masz pod ręką małych pomocników. ;) 
Powyższe przepisy nie należą do najtrudniejszych, a niektóre są wręcz dziecinnie proste. Na pewno będą świetną przekąską na dzisiejszy wieczór, czy też noc! ;) 

Życzę wszystkim smacznego i miłej zabawy! ;D 

Popularne posty z tego bloga

Przemysław Piotr Kłosowicz i 'Zdobywcy oddechu' | Recenzja